Selecteer een pagina

Een meerbladzaag is een zaagblad dat wordt gebruikt voor het opdelen van planken en balken, droog of nat. Door het dikke stamblad is de meerbladzaag geschikt voor zwaarder en specifieker werk. De Meerbladzagen worden op een meerbladzaagmachine of schulpmachine gezet waarin zij met meerdere zagen tegelijk een plank opdelen in stukken.

Maar wat is een meerbladzaag? In deze FAQ vertellen de specialisten van Euromec u er alles over. Neem gerust een kijkje tussen onze ruime collectie meerbladzagen door op onderstaande button te klikken. Heeft u vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.  

Toepassing van de meerbladzaag

De meerbladzaag wordt, net zoals de schulpzaag gebruikt voor het opdelen van planken. Het opdelen van planken verloopt in de lengterichting van de plank met de houtnerven mee. Bij het gebruik van meerbladzagen gaan heavy-duty werkzaamheden en hoge aanvoer snelheden gepaard. Een meerbladzaag is gemaakt om zowel droog als nat hout te kunnen zagen en kan op alle houtsoorten worden toegepast.

De meerbladzaag wordt in meervoud gezet in een meerbladzaagmachine. Dit zorgt ervoor dat een plank in zijn geheel door de machine heen wordt gehaald en er in meerdere delen uitkomt. Een meerbladzaag is vaak erg nauwkeurig en heeft een mooie zaagsnede door de hoge snelheden die worden toegepast. Deze hoge snelheid is tevens een kenmerk van de meerbladzaag. Als er veel gezaagd moet worden kan je de zaagmachine aanzetten waarna er achter elkaar planken door de machine heen worden gehaald. De meerbladzaagmachine zaagt met zijn meerbladzagen de planken in meerdere delen waardoor u kleinere planken krijgt. Dit kan de meerbladzaag goed aan.

De zaagbladen van een meerbladzaag zijn net zoals bij de schulpzaag voorzien van gaten en koelsleuven om oververhitting van het zaagblad tegen te gaan.

Veiligheid meerbladzaag

De meerbladzaag is een zaag waar relatief gezien niet veel ongelukken mee gebeuren zoals bij de afkortzaag. Toch is het altijd belangrijk om goed aan de veiligheid van de machines te denken. Daarom is het van belang om te denken aan de volgende tips bij het gebruik van de meerbladzaag.

Lees de handleiding van de meerbladzaagmachine goed door voor het gebruiken van de machine. Elke machine werkt anders en heeft speciale acties die ondernomen moeten worden om de veiligheid te waarborgen.

Controleer het gereedschap op scherpte. Als een zaag niet scherp is gaat het zagen stroever en kan de machine vastlopen. Ook kost het de machine meer kracht om te zagen.

Controleer het apparaat op mechanische defecten. Als je denkt dat iets niet goed is, gebruik de machine dan niet. Schakel een monteur in voor een controle en een eventuele reparatie.

Gebruik PBM’s. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn nodig, ook bij het gebruik van een meerbladzaag. Denk hierbij aan: gehoorbescherming, correcte kleding, werkschoenen, handschoenen en een veiligheidsbril.

Meerbladzaag uitvoeringen

Euromec heeft verschillende uitvoeringen van de meerbladzaag.

Meerbladzagen met een vlaktand uitvoering type 323, hebben een bredere zaagsnede waardoor afvoer van krullen geen probleem is. Ook de levensduur van de meerbladzaag vlaktand is op het vele meterwerk zagen aanzienlijk beter.

Meerbladzaag 323 kan tevens worden gebruikt als zijlings zaag/randzaag op meerbladzaagmachine of schulpzaagmachines.

Meerbladzagen met een wisseltand uitvoering, type 318, 320 worden veelal toegepast als splintervrij zagen is vereist in de lengterichting van het hout.

 

Vragen omtrent het kiezen van het juiste type meerbladzaag?

Weet u niet precies welk type meerbladzaag het meest geschikt is voor uw project en zou u graag een persoonlijk advies op maat willen? Neem dan gerust contact met ons op via de onderstaande button. Met meer dan 40 jaar ervaring in slijptechniek weten we precies wat u nodig heeft voor het beste resultaat.