Selecteer een pagina
Om een zo goed mogelijk zaagresultaat te halen, is het belangrijk dat uw zaagblad in topconditie is. Uw zaagblad schoonmaken draagt bij aan een goede conditie van uw zaagblad. Door uw zaagblad goed te reinigen voorkomt u dat er hars, zaagsel of andere vervuiling op zit tijdens het zagen.

Zaagblad schoonmaken? Volg ons stappenplan!

Wanneer u uw zaagblad op de juiste manier reinigt behaalt u het beste resultaat. Hierbij kunt u het volgende stappenplan gebruiken:

 1. Veeg losse spanen en grof afval voorzichtig van het blad met een borstel of een doek.
 2. Spuit het zaagblad in met ovenreiniger en laat het zaagblad 15 tot 30 minuten hangen. De ovenreiniger heeft een hoog kruipvermogen en zal ervoor zorgen dat hars, zaagsel en ander vuil loskomt van de zaag en eenvoudig verwijderd kan worden.
 3. Verwijder de ovenreiniger en al het vuil met een schone, droge doek.
 4. Bergt u het zaagblad op? Vet het dan in met wat vaseline nadat het zaagblad opgedroogd is. Het invetten voorkomt roest en houdt het blad in goede conditie voor het volgende gebruik.
 5. Berg het zaagblad hangend op, dit voorkomt dat het zaagblad kromtrekt of beschadigt. Heeft u deze mogelijkheid niet? Gebruik dan een beschermhoes en probeer te voorkomen dat uw zaagblad los tussen ander gereedschap ligt.

Let op; vergeet niet om het vet met een doek van het zaagblad te halen voordat u weer gaat zagen.

Een goed onderhouden en gereinigd zaagblad maakt een groot verschil tijdens het zagen. Een zaag kan bijvoorbeeld bot aanvoelen wanneer er hars aan de tanden zit geplakt. Goed onderhoud voorkomt dit probleem en zorgt er bovendien voor dat de levensduur van het zaagblad wordt verlengd.

Waarom een zaagblad schoonmaken?

Het klinkt misschien logisch, maar niet iedereen staat erbij stil dat een zaagblad goed schoon gehouden moet worden. De voordelen van een schoon zaagblad zijn echter groot. We zetten ze graag voor u op een rij:

 • Een schoon zaagblad zorgt voor een scherpere snede en sneller zagen. Bovendien heeft u minder kans op verbrand hout en splinters.
 • U zorgt met een schoon zaagblad voor een veiligere werkomgeving. Een schoon zaagblad betekent een kleinere kans op ongelukken.
 • Doordat het zaagblad schoon is, ontstaat er minder wrijving tussen het blad en het hout. Hierdoor produceert het zagen minder geluid.
 • Een schoon zaagblad zal minder snel roesten, minder snel beschadigen en ook op andere manieren minder snel aangetast worden. Dit zorgt voor een langere levensduur van het zaagblad.

Om alles samen te vatten: met een goed onderhouden en goed schoongemaakt zaagblad kunt u sneller en veiliger zagen. Heeft het schoonmaken van het zaagblad geen zin, bijvoorbeeld omdat deze al te veel versleten is? Klik dan op onderstaande button om ons volledige assortiment zaagbladen te bekijken.

Tips voor het schulpen

Wanneer u wilt gaan schulpen is het belangrijk dat u met een aantal punten rekening houdt. De specialisten van Euromec hebben daarom een aantal punten op rij gezet die van pas kunnen komen:

 

 • Veiligheid voorop; draag altijd een veiligheidsbril en bij voorkeur een mondkapje. Het dragen van oorbescherming kan in sommige gevallen ook aan te raden zijn.
 • Meet van tevoren goed de benodigde afmetingen op en teken met een potlood een (rechte) lijn van begin tot eind. Dit zorgt voor het beste & rechtste resultaat.
 • Zorg ervoor dat de houten balken of planken goede ondersteuning hebben tijdens het zagen, ook dit zorgt voor het beste resultaat.
 • Gebruik het juiste zaagblad voor schulpen! Dikkere/stevigere houtsoorten (exotisch) vragen om een ander zaagblad dan regulier hout uit Nederland.