Wat is MDF?
MDF staat voor Medium Density Fibreboard. Dit materiaal bestaat uit fijngemalen en gedroogde houtvezels die door middel van harsen met elkaar zijn verbonden. In een MDF-plaat zijn deze aan elkaar gelijmde houtvezels in elkaar geperst.
Welk zaagblad is geschikt voor het zagen van MDF?
Het zaagblad dat u nodig heeft om MDF te verzagen, wordt in de eerste plaats bepaald door de zaagmachine die u gebruikt. Bij een afkortzaag heeft u een cirkelvormig zaagblad nodig en bij een decoupeerzaag een lintvormig zaagblad.
Kies vervolgens een zaagblad met de juiste metaalsoort en vertanding. De vertanding is het profiel van de zaagtanden: de vorm, omvang en lengte van de tanden en de afstand tussen twee tanden. Een zaag met een groot aantal kleine tanden op korte afstand van elkaar geeft een exacte, fijne zaagsnede. Bij grotere tanden op grotere afstand van elkaar is de zaagsnede grover.
Kies voor het zagen van MDF een zaagblad van Bimetaal (BIM) voor middel- en hardhout. Deze zagen hebben de tanden wat korter op elkaar staan. U kunt er heel fijn en splintervrij mee zagen.
U kunt MDF ook uitstekend verzagen met een universeel HM zaagblad van Euromec. Dit zaagblad is geschikt voor het zagen van onder andere:
- Hardhout
- Spaanplaat
- Gefineerde platen
- Cementgebonden platen
- Multiplex
Voordelen van MDF
MDF heeft de volgende voordelen:
- Het is zeer goed bewerkbaar, omdat het niet versplintert; in MDF kunt u hierdoor gemakkelijk frezen, boren en zagen.
- Het werkt niet of nauwelijks: MDF blijft, in tegenstelling tot hout, ook bij temperatuurverschillen vormvast.
- Het heeft een hoge buigsterkte: MDF gaat niet scheuren of breken wanneer er (lichte) druk op het oppervlak van het materiaal wordt uitgeoefend. U kunt hierdoor gemakkelijk schroeven of spijkers in MDF krijgen.
- Het heeft een hoogwaardiger gebruikskwaliteit dan hout: MDF heeft een hoge lijm- en slijtvastheid, een hoger breekpunt dan hout en een uitzonderlijke dimensionale stabiliteit. Hierdoor kan het voor veel meer doeleinden worden gebruikt dan de meeste geprefabriceerde houtproducten.
Nadelen van MDF
MDF heeft niet alleen maar voordelen. Zo heeft het de eigenschap om bij een langdurige belasting blijvend te vervormen. Denk hierbij aan een boekenkast van MDF. Nadat de boeken zijn weggehaald, blijven de schappen doorgebogen. Deze eigenschap van MDF noemen we ‘kruip’.
Omdat MDF-platen worden geperst, is de kern van dikkere platen (> 18 mm) minder vast (poreuzer) dan het oppervlak. Hoe dikker de plaat, hoe groter de kans op een poreuze kern. Dit komt omdat de hars (de lijm die de houtvezels bij elkaar houdt) in een dikke MDF-plaat bij het persen niet goed over de hele dikte van de plaat wordt verdeeld. Zaagt u maar eens een dikke MDF-plaat door, zodat u een dwarsdoorsnede van het materiaal krijgt. U ziet dat het materiaal in de kern (dat nu zichtbaar is aan de zijkanten van de zaagsnede) veel losser is samengesteld en veel sneller afbrokkelt dan het materiaal aan de oppervlakte.
De poreuze kern van dikkere MDF-platen is vooral nadelig bij het samenstellen van MDF door middel van spijkers en schroeven. Voorkom het splijten van het materiaal door minimaal 25 mm van de kant te blijven, schroeven te verzinken en schroefgaten voor te boren.
Waarvoor wordt MDF gebruikt?
Het aantal toepassingen van MDF is te groot om op te sommen. Hierbij een aantal voorbeelden van voorgevormde producten die zijn gemaakt van MDF:
- Deuren (en deurlijsten)
- Kasten
- Keukens
- Laminaatparket
- Meubelen
- Plafond- en wanddecoratie
- (Sier)plinten
- Schoenhakken
- WC-brillen