Selecteer een pagina

Een frees is evenals een boor een roterend snijgereedschap waarmee u materiaal uit een houten, metalen of kunststoffen plaat of ander object verwijdert. Maar waar u met een boor veelal verticaal door het materiaal gaat om gaten te maken, snijdt u met een frees veelal horizontaal door het materiaal heen. Zodat u alle mogelijke vormen of profielen uit een stuk materiaal kunt ‘zagen’. Euromec levert frezen en freesmachines voor al uw freeswerkzaamheden.

Hierna worden de volgende freesmethoden toegelicht:

  • meelopend frezen
  • tegenlopend frezen.

In harde kunststoffen wordt veelal meelopend gefreesd, terwijl in hout en zachte kunststoffen meestal tegenlopend gefreesd wordt.

Bekijk hier het assortiment Frezen

Meelopend frezen

Wat is meelopend frezen? Bij meelopend frezen draait de frees (het roterende snijgereedschap waarmee het materiaal wordt verspaand) in dezelfde richting als aanvoer materiaal.

De voordelen van meelopend frezen zijn:

  • het restmateriaal wordt gemakkelijk afgevoerd

De spanen worden achter de frees geduwd en zitten hierdoor de freesbewerking niet in de weg.

  • betere oppervlaktekwaliteit dan bij tegenlopend frezen

Hierdoor kunnen er frezen met een grotere spaanhoek worden gebruikt.

  • het frezen werkt preciezer dan bij tegenlopend frezen.

Een nadeel van meelopend frezen is dat er op de moer van de aandrijfspindel geen speling mag zitten. Ook moet de opspanning van het werkstuk stabiel zijn. Anders gezegd: de tafelvoeding mag geen speling hebben en het werkstuk moet stevig op het bed zijn vastgemaakt. Beide nadelen hebben te maken met het feit dat de snijtanden bij meelopend frezen axiaal ingrijpen in het oppervlak van het werkstuk.

Tegenlopend frezen

Wat is tegenlopend frezen? Bij tegenlopend frezen draaien de aandrijfas van de frees en de frees zelf in tegenovergestelde richting. Omdat het werkstuk altijd met de richting van de aandrijfas meedraait, beweegt het werkstuk bij tegenlopend frezen tegen de rotatierichting van de frees in.

De voordelen van tegenlopend frezen zijn:

  • de tanden van de frees beginnen met wrijving op het werkstuk

Hierdoor wordt de speling (die op oudere machines altijd aanwezig is) naar één kant gedrukt.De aandrijfas duwt het werkstuk van zich af, terwijl de frees het werkstuk naar zich toetrekt. Hierdoor happen de tanden goed in het materiaal. Frees en materiaal grijpen in elkaar vast en drukken de speling van de bewegingsmoer tegen de flank van de spil waar de bewegingskracht wordt veroorzaakt. Hierdoor zal de frees niet snel uit het materiaal schieten. Dit is juist wel een risico bij meelopend frezen, zeker wanneer er speling op de moer van de aandrijfspindel zit. Veelgebruikte frezen zijn een vingerfrees, afrondfreeskantenfreessponningfreeszwaluwstaartfreesprofielfrees, kopieerfrees of v-groef frees.  Met de diamanten bovenfrees ben je verzekerd van een sterke en duurzame frees. Ook kunt u met een vingerlasfrees van Euromec schitterende vingerlasverbindingen maken. Tevens hebben wij mooie profielfrezen in ons assortiment om lijsten en meubelwerken af te werken.

  • soepele verspaning van metaal bij een scherpe frees.

De nadelen van tegenlopend frezen zijn:

  • nadat de eerste wrijving is overwonnen, hebben de tanden de neiging om in het materiaal van het werkstuk te trekken
  • hogere slijtage van de frees dan bij meelopend frezen
  • de spaanbreedte begint minimaal en eindigt maximaal

Hierdoor loopt de wrijving tijdens het frezen op, waardoor de frees meer vermogen nodig heeft om door het materiaal te komen.

  • het werkstuk moet met grote spankracht worden vastgezet

Door de tegenstelde draairichting van de aandrijfas en de frees ontstaat er een opwaartse kracht die het werkstuk enigszins omhoog kan trekken.

  • spaanophoping kan het bewerkte oppervlak beschadigen.

De spanen/restmaterialen komen vóór de frees terecht, in plaats van erachter.

Bekijk hier het assortiment Frezen

Stel je vraag