Selecteer een pagina

Schaafmessen vervangen

Slijtage zorgt ervoor dat schaafmessen naar verloop van tijd bot worden. In dat geval kunt u de schaafmessen vervangen voor nieuwe messen of de oude laten slijpen. Zorg er altijd voor dat u werkt met scherpe schaafmessen in uw vandiktebank of vlakbank. Dit levert het beste resultaat op en zorgt ervoor dat u veiliger werkt.

Bekijk hier het assortiment schaafmessen

Wanneer schaafmessen vervangen?

Over het algemeen hangt de levensduur van een schaafmes van uw gebruik af, maar ook van het schaafmes zelf. Er zijn een aantal vuistregels waarmee u bepaalt welk schaafmes u nodig heeft en wanneer u deze moet vervangen:

 • Het HM schaafmes gebruikt u voor harde en tropische houtsoorten, het HSS schaafmes voor zachte houtsoorten.
 • Een HM schaafmes gaat tot wel 4 keer langer mee dan een HSS schaafmes.
 • Wanneer u putjes of schade aan het oppervlak van een geschaafd stuk hout ziet, dan kan dit betekenen dat de schaafmessen bot zijn. Dit kan echter ook veroorzaakt worden door verkeerd afgestelde schaafmessen of de verkeerde materiaalkeuze.

Om de standtijd van uw schaafmessen zo lang mogelijk te houden kunt u gebruikmaken van de volgende tips:

 • Gebruik het juiste mes voor het juiste hout. Gaat u bijvoorbeeld hardhout schaven? Als u dit met HSS schaafmessen doet zullen uw messen erg snel bot worden. Bovendien kan het voor onveilige situaties zorgen en behaalt u waarschijnlijk een minder mooi resultaat.
 • Controleer het werkstuk voordat u gaat schaven. Zijn alle schroeven en spijkers verwijderd? Zitten er andere voorwerpen in het hout?
 • Is uw schaafmes bot? Laat deze dan slijpen. Hierna kun u uw mes weer als nieuw gebruiken.

Hoe schaafmessen vervangen?

Op welke manier u een schaafmes exact moet vervangen hangt af van het type machine dat u heeft. Echter, het onderstaande stappenplan is toepasbaar op bijna alle machines:

 1. Haal de spanning van de machine af door de stekker uit het stopcontact te verwijderen;
 2. Verwijder de schaafmessen volgens de gebruiksaanwijzing;
 3. Vaak moet u om de messen te vervangen de machine tot op zekere mate ‘openen’. Dit is direct een mooie kans om met een stofzuiger een en ander schoon te maken;
 4. Plaats de nieuwe schaafmessen volgens de gebruiksaanwijzing en stel deze af;
 5. Test altijd eerst op een proefstukje of de schaafmessen goed geplaatst zijn;

Soms kunt u gebruik maken van systeem messen die passen in een wisselsysteem zoals Tersa. In dat geval kunt u zeer snel schaafmessen wisselen. In andere gevallen zorgen de bovenstaande stappen voor veiligheid en een goed resultaat.

Wat te doen met oude schaafmessen?

Wanneer uw schaafmes bot is kunt u deze vervangen door een nieuwe. Echter, een bot schaafmes kunt u meestal hergebruiken door deze te laten slijpen. Dit is altijd goedkoper dan het aanschaffen van een nieuw schaafmes. Voor alle schaafmessen van Euromec geldt dat u deze ook bij ons kunt laten slijpen.

Welk schaafmes heb ik nodig?

Over het algemeen gebruik u voor zachte houtsoorten en een hele strakke afwerking HSS messen. Voor hardhout en een zo lang mogelijk standtijd gebruikt u HM messen.

Twijfelt u over welk soort mes u nodig heeft, of over de juiste afmeting? Neem dan contact op met een van onze mensen. We helpen u graag bij het maken van de juiste keuze.

Bekijk hier het assortiment schaafmessen

Stel je vraag