Selecteer een pagina

Zaagblad schoonmaken

Om een zo goed mogelijk zaagresultaat te halen, is het belangrijk dat uw zaagblad in topconditie is. Uw zaagblad schoonmaken draagt bij aan een goede conditie van uw zaagblad. Door uw zaagblad goed te reinigen voorkomt u dat er hars, zaagsel of andere vervuiling op zit tijdens het zagen.

Bekijk hier het assortiment Zaagbladen

Waarom een zaagblad schoonmaken?

Het klinkt misschien logisch, maar niet iedereen staat erbij stil dat een zaagblad goed schoon gehouden moet worden. De voordelen van een schoon zaagblad zijn echter groot. We zetten ze graag voor u op een rij:

  • Een schoon zaagblad zorgt voor een scherpere snede en sneller zagen. Bovendien heeft u minder kans op verbrand hout en splinters.
  • U zorgt met een schoon zaagblad voor een veiligere werkomgeving. Een schoon zaagblad betekent een kleinere kans op ongelukken.
  • Doordat het zaagblad schoon is, ontstaat er minder wrijving tussen het blad en het hout. Hierdoor produceert het zagen minder geluid.
  • Een schoon zaagblad zal minder snel roesten, minder snel beschadigen en ook op andere manieren minder snel aangetast worden. Dit zorgt voor een langere levensduur van het zaagblad.

Om alles samen te vatten: met een goed onderhouden en goed schoongemaakt zaagblad kunt u sneller en veiliger zagen. Bovendien behaalt u een mooier resultaat.

Hoe een zaagblad schoonmaken?

Wanneer u uw zaagblad op de juiste manier reinigt behaalt u het beste resultaat. Hierbij kunt u het volgende stappenplan gebruiken:

  1. Veeg losse spanen en grof afval voorzichtig van het blad met een borstel of een doek.
  2. Spuit het zaagblad in met ovenreiniger en laat het zaagblad 15 tot 30 minuten hangen. De ovenreiniger heeft een hoog kruipvermogen en zal ervoor zorgen dat hars, zaagsel en ander vuil loskomt van de zaag en eenvoudig verwijderd kan worden.
  3. Verwijder de ovenreiniger en al het vuil met een schone, droge doek.
  4. Bergt u het zaagblad op? Vet het dan in met wat vaseline nadat het zaagblad opgedroogd is. Het invetten voorkomt roest en houdt het blad in goede conditie voor het volgende gebruik.
  5. Berg het zaagblad hangend op, dit voorkomt dat het zaagblad kromtrekt of beschadigt. Heeft u deze mogelijkheid niet? Gebruik dan een beschermhoes en probeer te voorkomen dat uw zaagblad los tussen ander gereedschap ligt.

Let op: vergeet niet om het vet met een doek van het zaagblad te halen voordat u weer gaat zagen.

Een goed onderhouden en gereinigd zaagblad maakt een groot verschil tijdens het zagen. Een zaag kan bijvoorbeeld bot aanvoelen wanneer er hars aan de tanden zit geplakt. Goed onderhoud voorkomt dit probleem en zorgt er bovendien voor dat de levensduur van het zaagblad wordt verlengd.

Bekijk hier het assortiment Zaagbladen

Een bot zaagblad slijpen

Soms kan het lijken alsof een zaagblad bot is wanneer er hars op de tanden zit. Als u uw zaagblad goed heeft schoongemaakt, en deze is nog steeds bot, dan kunt u ervoor kiezen om deze te laten slijpen. Euromec is onder één dak gevestigd met het moederbedrijf Slijptechniek en voorziet u indien nodig graag weer van een scherpe zaag!

Stel je vraag