Selecteer een pagina

Om een goed resultaat te halen met de schaafmachine heeft u scherpe schaafmessen of schaafbeitels nodig. Daarnaast is het van belang dat de messen goed zijn afgesteld. Hoe u dit moet doen kan verschillen per machine of schaafkop.

 

Wanneer moet u schaafmessen afstellen?

Wanneer u scherpe messen gebruikt, maar geen mooi resultaat haalt, kan dit liggen aan de afstelling van de schaafmessen. Dit herkent u aan deukjes of happen in het houtoppervlak. Ook gutsen in het hout, of een stuk hout dat nog steeds krom is of een kuil bevat, kunnen signalen zijn dat u de schaafmessen in de schaafkop moet afstellen.

Hoe kunt u schaafmessen afstellen?

Er zijn meerdere manieren waarop u schaafmessen kunt afstellen. Voor veel vlakbanken en vandiktebanken geldt dat u de messen op meerdere manieren af kunt stellen, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur en de machine. Let op dat u voor het wisselen van de messen de spanning van de machine haalt door de stekker uit het stopcontact te verwijderen.

  1. Schaafmessen handmatig afstellen: In dit geval plaatst u eerst de schaafmessen. De messen moeten zo geplaatst zijn dat de schaafmessen het verschil tussen de aanvoerband en uitvoerband wegschaven. Dit kunt u controleren met een waterpas of een liniaal. Het lastigste van deze methode is om de schaafmessen op de juiste hoogte te krijgen. U moet met de hand de messen hoger of lager plaatsen en het mes vast zetten als deze op de juiste hoogte is geplaatst.
  2. Schaafmessen afstellen met een instelmal of ander hulpstuk: Er zijn diverse instelmallen verkrijgbaar voor de vandiktebank, vlakbank of schaafbank. Deze gebruiken magneten om het schaafmes op de juiste hoogte te krijgen zodat u ze eenvoudig vast kunt maken.
  3. Bij sommige schaafkoppen en machines hoeft u de messen überhaupt niet af te stellen en hoeft u alleen uw botte messen te vervangen. Een voorbeeld hiervan is het wisselsysteem van Tersa, waarvan de HM en HSS schaafmessen niet hoeven worden afgesteld.

Tips voor het afstellen van schaafmessen

Met de onderstaande tips, samengesteld door onze eigen specialisten, haalt u meer uit uw schaafmachine en kunt u eenvoudiger én veiliger de messen afstellen;

  • Als u toch bij de schaafkop kunt, maak dan meteen gebruik van de gelegenheid om deze schoon te maken of te onderhouden. Raadpleeg voor de exacte instructies altijd de gebruikershandleiding van uw machine.
  • Verwijder de beschermkap. Dit is niet altijd nodig, maar maakt het sowieso eenvoudiger om de messen af te stellen.
  • Let op voor scherpe randen van de meshouder of schaafkop. Deze kunnen net als de schaafmessen voor wondjes zorgen.
  • Stelt u handmatig de schaafmessen af? Maak dan gebruik van een meetklok voor extra nauwkeurigheid ten opzichte van een liniaal.
  • Om te voorkomen dat u de tel kwijtraakt tijdens het afstellen kunt u genummerde stukjes tape op de schaafkop plakken.
  • Test eerst op een proefstukje of de messen goed zijn afgesteld, voordat u uw echte werkstuk gaat schaven.
  • Zijn uw schaafmessen bot? U kunt deze laten slijpen door onze slijpservice. Dit is goedkoper dan de aanschaf van nieuwe messen.

 

Vragen omtrent het afstellen van schaafmessen?

Het afstellen van schaafmessen kan in het begin lastig zijn, maar zal eenvoudiger worden naarmate u er meer ervaring mee krijgt. Heeft u nog vragen over het afstellen van schaafmessen? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten via de onderstaande button. We helpen u graag!